nardev

nardev.org

Short and simple blog, images, programming and electronics projects....and anything else i want to write about...Sometimes in English sometimes not...

23 August 2021

Pametna kuća, Homeassistant sa Shelly, Sonoff i Xiaomi opremom.

Pametna kuća, Homeassistant sa Shelly, Sonoff i Xiaomi opremom.

Kratki pregled instalacije Homeassistant-a sa opremom shelly, sonoff i Xiaomi

Prije nekoliko godina sam počeo uvezivati sve uređaje u kući kroz Homeassistant. Kad se vratim unatrag, ne vidim da je bilo naručito vrijedno osim što je bilo izuzetno zabavno. Sasvim sigurno Homeassistant nije sistem koji bih preporučio ikome ko nema background sa linux-om, pythonom i ostalim tehnologijama. Ali daleko od toga da nisam oduševljen samim projektom. Prije svega činjenica da je zajednica jako velika, da su releases svako par sedmica, da je dokumentacija izuzetno dobro održavana, sasvim sigurno govori o HA kao o projektu koji će doživjeti neku vrstu procvata i primjene.

Moje neko viđenje je da će dodatnih par modula za coworking office space, eventualno hotel ili motel, napraviti HA vodećom platformom za upraljvanje i kontrolisanje “pametnih hotela i ofisa”.

Za sada, najbolja opcija po meni za obične kućne korisnike je Shelly proizvodi. Tačno slijede koncepte koji su intuitivni a radi se i o kompaniji koja je izuzetno otvorena za progamere i inovacije. Njihova lapeza proizvoda je za sada neprikosnovena.

Takođe, i neki poznati proizvođači elektro opreme pokušavaju proizvesti i plasirati. Ne znam da li će biti u stanju da iskoriste svoj položaj na tržištu i nametnu svoje IOT nodove ali sasvim sigurno u ovom trenutku u toj trci za tržištem vode oni koji su skloniji tom višem nivou upravljanja i programiranja. Laički rečeno, puno bolju predstavu šta sa nekim IOT prekidačem zna šta može neki klinac programer koji je tek naučio hello world za mikrokontroller nego neki stariji iskusni inžinjer kojem je 30 godina prekidač samo prekidač. Sa boljim ili lošijim materijalom, sa većom ili manjom amperažom.

Linkovi na temu:

Tags:

Homeassistant / Pametna / kuća, / Sarajevo, / Sonoff, / Shelly, / Xiaomi
I sell on Tindie

micro:bit

Buy Me A Coffee